Gastenboek Abele Spelen

Scroll naar beneden en laat je mening over Abele Spelen achter.

Wilmieneke, woensdag 22 december 2021

Sluit me aan bij de reacties van Henk Milde en Janet Parlevliet: levendige abele spelen met heel veel humor en prachtig spel! Al Dente: Bravo, bravissimo

arnold schalks, zaterdag 4 december 2021

het welkomstbeeld is een juweeltje. in stemmig strijklicht doet de voltallige gevloerde cast een dutje tussen bijeengeveegd, geurig herfstblad. een stilleven dat verwachtingen schept. opzet van de avond is om vier abele spelen zó te vervlechten dat de afzonderlijke verhaallijnen behouden blijven. zo'n opzet vereist heldere keuzes. jos nijhof maakte die. de montage en de geraffineerde verschillen in kostumering, belichtingstanden en de lenige, bijna choreografische changementen bieden moeiteloos houvast in het meanderende verhaalparcours. de knappe en geestige tekstbewerking van jos nijhof loopt als een trein. resultaat is lichtvoetig avondtheater met verve gebracht door een kundige cast. in de abele spelen schudde al dente de middeleeuwen even op.

Ria en Harry van Welie- Nijhof, vrijdag 3 december 2021

Allereerst een pluim voor mijn broertje, Jos, die van deze oude teksten een hedendaags, inderdaad, humoristisch verhaal heeft weten te maken. Met ook een aantal kwinkslagen erin. De regie van de drie groepen spelers, apart en grappig.
Dan de spelers; absolute klasse, het zouden professionals kunnen zijn. We hebben weer genoten!

Karel van Herwaarden, dinsdag 30 november 2021

Wat een genoegen weer om een echte Al Dente productie te kunnen zien! En wat een timing, grandioos. Want is er een troostrijker thema denkbaar in de deprimerende novembermaand, en zeker die van 2021, dan de overwinning van de liefde, weggesleept voor de poorten van de hel? Nee toch?

Tekst en spel sprankelen, de vier stukken lopen bijna caleidoscopisch in elkaar over, en dwingen je als toeschouwer op het puntje van je stoel. Alles klopt. Het liefst zie je het nog een keer, maar ja....uitverkocht!

Bedankt Al Dente, tot volgend jaar.

Peter van Schie, dinsdag 30 november 2021

Het speelplezier spatte van het toneel af. Een slimme selectie uit de originele tekst bezorgde het publiek een ontspannen voorstelling. Het toneelbeeld was vertrouwd kleurrijk. Mijn zwager lachte breeduit, een teken dat de voorstelling voor een breed publiek toegankelijk was. Speel door!

El de Meijer en Dé Steures, maandag 29 november 2021

Heerlijke voorstelling. Op rijm? Niet op gelet! En zo prettig in één keer kennis te nemen van de complete inhoud van de Abele spelen. Ik kwam meteen ook onder de indruk van al die schone jonkvrouwen. Komische scènes: Gloriant en paard Valentief. Wat een goede tekst, wat een speelplezier, wat een knus theater! En wat een goede concierge, die mijn autosleutels vond!

Lineke van der Weij, zondag 28 november 2021

Het was een prachtige avond Al Dente, de voorstelling Abele Spelen! Zo knap gemaakt en zo knap gespeeld weer. Geestige dialogen en alles op rijm .... Bedankt!!!
(Was er maar een video-opname gemaakt, ik kon coronawijs maar één keer komen ... :))

Janke Roolvink-Bekius..., donderdag 25 november 2021

....en altijd genieten we nóg meer dan de vorige keer!!!
Het was een feestje!

Henk en Ella Milde, donderdag 18 november 2021, zondag 21 november 2021

Abele spelen. Je denkt aan je middelbare school. Een kolommetje tekst in je literatuurboek, archaïsch taalgebruik. Maar taalvirtuoos en regiemagister Jos Nijhof plaatst de Middeleeuwen in ons midden in al zijn levendigheid. En zijn ploeg raakt feilloos de juiste toon. Als vanouds. Het publiek geniet, is betrokken en aarzelt geen moment ondubbelzinnige statements te beamen. Kortom, formidabele spelen.

nicoline loe, zaterdag 20 november 2021

Oei, oei, oei, de veertiende voorstelling op rij -voor mij-, .. bewonderd, beleefd en in meegesleurd .. geen seconde afgedwaald of afgeleid .. reeds vanaf het moment dat je de zaal betreedt .. 100% 'erin'. Het toneel bezaaid met herfstbladeren plus her en der een acteur .. veelzeggend voor de voorstelling .. het knispert .. de vervlechting van verhalen van welleer, naar het nu, zo actueel en bruisend. Geniaal, hoe het herkenbare Nijhof-format fris en verrassend, tezamen met de fabelachtige acteerprestaties leidt tot een synergie, ongekend. Wat een geschenk!! Be there!!

Barbara, zaterdag 20 november 2021

Ieder jaar weer geniet ik van de prachtige voorstellingen van jullie. De teksten zijn geweldig, de vermenging van oude en nieuwe taal soms echt hilarisch. Ook vind ik het bijzonder creatief hoe met minimalistische aankleding men wordt meegenomen in een karakter. Ik heb gelachen maar werd ook tot denken aangezet over oordelen van anders gelovigen. De acteerprestaties zijn uitmuntend, daar kunnen sommige BN-ers nog wat van leren! Komplimenten!

Henny Philippo_Versluis, zaterdag 20 november 2021

Wat hebben jullie weer wat moois neergezet met elkaar. We werden er helemaal ingezogen. Wat een prestatie! Genoten. Tot vgl jaar maar weer. Dikke pluim.

Henny Blom, donderdag 18 november 2021

Vanavond de Abele Spelen gezien. Prachtig, heel knap in elkaar gevlochten, onderhoudend en origineel. Ik heb me geen seconde verveelt. Al Dente is top!

Hans en Jacintha Adriaans, maandag 15 november 2021

Wat hebben we genoten van de voorstelling Abele Spelen.Voor elk wat wils:
schone jonkvrouwen, vorsten,schurken en verraad. Maar het kwam allemaal goed met een luid Amen aan het einde.
Drama en humor, met flair gespeeld in originele setting en kostuums. Compliment aan de spelers, de techniek en uiteraard niet te vergeten... de regisseur. Top!

Janet Parlevliet, maandag 15 november 2021

Op facebook gezet:
De Abele Spelen in een bewerking van Jos Nijhof te zien in De Ware Liefde (Visser ‘t Hooft) in Leiden. Wat een geweldige bewerking van deze oude verhalen die nog steeds actueel zijn. Heel levendig qua cast, scène wisselingen, even een versnelling aanbrengen in het verhaal, een nieuw bedrijf laten beginnen door simpel stuivertje te wisselen. De dynamiek spatte ervan af. En dan die heerlijke gekke aankleding.

Jan Engelen, zondag 14 november 2021

Een stuk 'op rijm' spelen alsof het natuurlijke spreektaal is! Complimenten. Na de aanloop waren spelers en tekst eigenlijk briljant.
Speels en echt teamwork! 'Complimenten' is dus te weinig. In ieder geval: ik was na afloop emotioneel te ontroerd om simpel te zeggen dat ik het mooi vond.Dank jullie wel.
Jan E

Julia de Zoete - Buijze, zondag 14 november 2021

Weer genoten van een prachtige voorstelling.Teksten op rijm. Ik dacht wordt dat niet wat stijf?
Integendeel ! Wat een boeiend stuk, mooie naam (Gerarda,Govarda…) en woord vondsten, knap gespeeld, met een fijne dosis ( Nijhof ) humor.
Dank

Gerben , zaterdag 13 november 2021

Prachtige voorstelling, geweldig hoe deze oude stukken weer tot leven komen. Mooi acteerwerk, originele kostuums en een simpel, maar doeltreffend decor. De muziek maakt het helemaal af. Een aanrader!

Elisabeth & Marijke, zaterdag 13 november 2021

Fenomenale voorstelling die van begin tot eind boeit! Wat een creativiteit waarmee die oude spelen tot leven zijn gewekt. Met veel humor en hedendaagse speldenprikjes. Grandioos gespeeld in een uitgekiend decor en met verrassende kostumering. We hebben genoten. Chapeau, punt.

Plaats bericht

*
*
*
*