De Ware Liefde

De Ware Liefde is het huistheater van het Visser ’t Hooft Lyceum aan de Kagerstraat 1 te Leiden. In 1993, onder de bezielende leiding van leraar Engels Ben Albers, begon de verbouwing van wat ooit een groot en hoog lokaal voor de vakken tekenen en handvaardigheid was tot een intiem vlakkevloertheater met een capaciteit van een kleine honderd toeschouwers.

De Ware Liefde staat voor de liefde voor het theater die het mogelijk maakte dat dit mooiste theatertje van Leiden in 1995 een feit werd. ‘Maar,’ aldus voormalig medebeheerder Ben Albers, ‘bedenk wel, de ware liefde bestaat niet. Het is – net als alle theater – een mythe, maar wel een mythe die je moet koesteren.’ Vanaf de oprichting heeft Al Dente z’n producties geheel of gedeeltelijk in De Ware Liefde gespeeld. In 2009 werd voor het eerst van die traditie afgeweken: Faëton werd volledig in De Waag gespeeld. Maar het huistheater van het Visser ’t Hooft Lyceum fungeert nog steeds als repetitieruimte en Al Dente keert er regelmatig naar terug.

Op vrijdag 13 januari 1995 werd De Ware Liefde officieel geopend door de toenmalige Leidse wethouder van cultuur, de heer Pex Langenberg. Voor de gelegenheid speelde het pas opgerichte Al Dente een door Jos Nijhof gemaakte ‘receptie-infiltratie’ onder de titel Naar Zoutelande. Terwijl de genodigden handen schudden, de theaterruimte bewonderden en het glas hieven, begon Al Dente onverhoeds met het spelen, op de grens van werkelijkheid en illusie, van een korte voorstelling met daarin ingrediënten uit het werk van korte verhalen-schrijver Bob den Uyl en fragmenten uit verschillende Nederlandse gedichten.

Spel: Erik Basselier, Harm-Jan Bogaard, Brian Fernandes, Mandy Kleewein, Anne Marie van der Kwaak, Maartje Schoorl. Kostumering: Margreet Roorda. Techniek: Ben Albers, Arnold van der Gugten. Tekstsamenstelling en regie: Jos Nijhof.
Speeldatum: 13 janauri 1995.
Locatie: theater De Ware Liefde, Leiden.

Route

Openbaar vervoer: De Ware Liefde (Kagerstraat 1) ligt op ca. 5 minuten loopafstand van Leiden Centraal. Verlaat het station aan de achterzijde, loop rechtsaf en daarna linksaf de Rijnsburgerweg op. Bij de rotonde rechtsaf.

Met de auto: bij De Ware Liefde zijn volop gratis parkeermogelijkheden.
Route via Google maps

 

Theater De Ware Liefde

p/a Visser ’t Hooft Lyceum
Kagerstraat 1
2334 CP Leiden
071 5171661
info@ld.vhl.nl
www.vhl.nl