Alkestis 2004

"Ei zo na professioneel..."

Alkestis, een bewerking van de gelijknamige tekst van Euripides, is een curieus, weinig gespeeld stuk dat een aantal indringende vragen oproept. In bewerking, spel en regie wilde Al Dente het wankele evenwicht laten zien tussen edelmoedigheid en egoïsme, en een genre creëren waarin tragedie, komedie en sprookje tot één fantasierijk geheel zijn versmolten.

Voor het toneelbeeld werd een twintigtal grote houten kisten gebruikt waarmee de acteurs spelenderwijs scènewisselingen creëerden. De opkomst van de halfgod Herakles (Kees van Egmond), plotseling tevoorschijn springend uit één van de kisten, was een hilarisch moment dat tegelijk een inhoudelijke omslag in het drama teweegbracht.

Het universitaire weekblad Mare oordeelde: 'De bewerking en opvoering (...) waren ei zo na professioneel te noemen.' En de recensent achtte het betreurenswaardig dat de voorstelling slechts te zien was in De Ware Liefde. Het Leidsch Dagblad roemde vooral het spelplezier van de groep en de amusementswaarde van de voorstelling. Het enorme succes rechtvaardigt de gedachte dat de Alkestis-voorstelling een mijlpaal vomt in de tienjarige geschiedenis van de groep.

Staand, van links naar rechts: Bram Wildeman, Robbert Hilgeman, Hannah Groos, Erik Basselier, Kees van Egmond. Zittend, van links naar rechts:Jasper Groos, Maaike Schellekens, Martijn van der Linde.
Bij het ontwerpen van de poster en de flyer liet grafisch vormgever Quirijn Schuur zich inspireren door het Griekse alfabet en door enkele 'tegeltjeswijsheden' die het script bevatte.

Spel: Erik Basselier (Apollo, Burger van Ferai), Kees van Egmond (Herakles), Hannah Groos (Stafyla), Jasper Groos (Thanatos, Burger van Ferai), Robbert Hilgeman (Admetos), Martijn van der Linde (Koorleider, Burger van Ferai), Maaike Schellekens (Alkestis, Periklymene), Bram Wildeman (Feres, Burger van Ferai). Toneelbeeld: Jan de Graaff. Kostumering: Margreet Roorda. Techniek: Ben Albers, Henk van der Does, Arne van Delft, Arnold van der Gugten, Marijn Rijken. Affiche en flyer: QDsign, Quirijn Schuur. Bewerking en regie: Jos Nijhof. Speeldata: 29 en 30 oktober; 5, 6, 10, 11, 12 en 13 november 2004. Locatie: theater De Ware Liefde, Leiden.