Café Apfelstrudel 2015

"Nostalgisch en tijdloos tegelijk..."

Aan het begin van het culturele seizoen 2015-2016 speelde Al Dente Café Apfelstrudel, 'een verzameling verhelderende samenspraken op basis van teksten van Bob den Uyl'.

De in 1992 overleden Bob den Uyl, ooit 'de laconieke verteller van alledaagse waanzin' genoemd, is een enigszins in de vergetelheid geraakte schrijver van korte (reis)verhalen en gedichten. Zijn werk wordt gekenmerkt door een stevige dosis humor, soms absurd, soms ironisch, en altijd met een vlijmscherp oog voor het menselijk tekort.

Regisseur Jos Nijhof selecteerde teksten van zijn hand en vlocht ze aan elkaar tot een bonte opeenstapeling van scènes. Zes vertrouwde Al Dente-spelers namen het publiek mee op een reisavontuur met een grillig verloop. Gaandeweg raakte de toeschouwer ervan doordrongen dat hij van geen enkele reis de voorgenomen bestemming zou bereiken. Dat typeerde de voorstelling, maar óók de schrijver. Niet voor niets luidt de zogenaamde Wet van Den Uyl: je vindt niet wat je zoekt, maar alleen dat wat je niet zoekt.

Van links naar rechts: Robbert Hilgeman, Hannah Groos, Lieuwe van der Weij, Maaike Roovers, Bram Wildeman en Kees van Egmond.
Op zondag 21 juni speelde Al Dente een kort voorproefje van Café Apfelstrudel ter gelegenheid van het jaarlijkse Midzomernachtfeest in de Leidse Hortus Botanicus.

Spel: Kees van Egmond, Hannah Groos, Robbert Hilgeman, Maaike Roovers, Lieuwe van der Weij, Bram Wildeman. Toneelbeeld: Jan de Graaff. Kostumering: Simone Jansen van ’t Laar, Margreet Roorda. Lichtontwerp: Ben Albers, Henk van der Does. Techniek m.m.v. John van der Blom, Bas Bonnet, John van Dellen, Daan Gerse. Affiche en flyer: Kiwico / Quirijn Schuur. Fotografie: Richtje Nijhof. Projectiebeelden: Kees van Egmond, Lieuwe van der Weij m.m.v. Rienke Cunes, Jasper Groos, Bart Verschoor. Voice-overs: Erik Basselier. Administratie: Annabel Nijhof. Productie: Arnold Cunes. Bewerking en regie: Jos Nijhof. Speellijst: 29, 30, 31 oktober; 1, 6, 7, 8, 12, 13, 14 november 2015. Locatie: theater De Ware Liefde , Leiden.