De Heks van Haarlem 2019

"Toneel is bij Al Dente altijd een teamprestatie..."

Na de aftrap van het jubileumjaar met een reprise van de succesvoorstelling De Kale Zangeres (La Cantatrice Chauve) kwam Al Dente in november terug met een tweede productie: De Heks van Haarlem van Frederik van Eeden (1860-1932). Van Van Eedens tekst maakte Jos Nijhof een bewerking in de taal van onze tijd, waarin de eigenschappen 'historiestuk' en 'kostuumstuk' naar de achtergrond waren verdwenen. Het stuk speelt zich af in 1638 ten huize van de burgemeester van Haarlem. Een verdeeld Europa en een verdeeld Nederland verdelen ook de geesten in de woning van de burgemeester. Godsdienst en wetenschap staan tegenover elkaar, maar ook collaboratie en verzet, en ten slotte innerlijke zekerheid tegenover onzekerheid.

Speellocatie was een loods aan de Langegracht in Leiden (ingang Volmolengracht), door Al Dente tijdelijk De Halszaak gedoopt. Een schitterende plek waarin De Heks optimaal tot z'n recht kwam. Stoelen stonden in carré rondom het speelvlak, voor publiek en spelers was er geen ontkomen aan.

Het Leidsch Dagblad was minder lovend dan anders, benadrukte het teamwork, maar miste de humor. Het publiek reageerde doorgaans enthousiast, zowel op de stukkeuze als op de prestaties van de (voor een deel nieuwe) acteurs.

Achterste rij, van links naar rechts: Jasper Groos, Luke van Dongen. Middelste rij: Wim de Rue, Suzanne Koonen, Lieuwe van der Weij, Martijn van der Linde, Rienke Cunes. Voorste rij: Daniëlle van Dongen, Bram Wildeman, Kees van Egmond.
Bij de voorlaatste voorstelling kwam Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, kennismaken met zijn voorganger uit de zeventiende eeuw. Op de foto staat hij te midden van de cast, vierde van links. Geheel rechts regisseur Jos Nijhof.

Spel: Lieuwe van der Weij (Christiaan Cousaert), Suzanne Koonen (Barbara Cousaert), Daniëlle van Dongen (Estella van Bijland), Bram Wildeman (Arent van Bijland), Wim de Rue (Abraham Bontius), Martijn van der Linde (Frans Hals), Kees van Egmond (Frans Baltens), Rienke Cunes (Hille Babbe), Luke van Dongen (Jan van Beeresteyn), Jasper Groos (Wessel). Scenografie: Jan de Graaff. Lichtontwerp en -techniek: Ben Albers, Henk van der Does. Technische ondersteuning en geluidstechniek: Bas Bonnet, Arnold van der Gugten. Kostumering: Daniëlle van Dongen, Simone Jansen van ’t Laar, Margreet Roorda. Stem- en spraakcoaching: Evelien van Klaveren. Fotografie: Richtje Nijhof. Affiche en flyer: Kiwico / Quirijn Schuur. Administratie: Annabel Nijhof. Productie: Arnold Cunes, Fiep Nijhof. Bewerking en regie: Jos Nijhof. Speellijst: 14, 15, 16, 21, 22, 23, 24, 27, 28, 29 en 30 november 2019. Locatie: theater De Halszaak, Leiden.