De Kale Zangeres (reprise) 2019

"Sterke tekstbehandeling en zorgvuldige enscenering..."

In 2019 bestond Al Dente 25 jaar. De groep trapte het jubileum af met een reprise van de succesvoorstelling waarmee zes Aldenters van het eerste uur in 1994 debuteerden: De Kale Zangeres (La Cantatrice Chauve) van Eugène Ionesco. Een nieuwe cast van zes acteurs trad aan en regisseur Jos Nijhof maakte een frisse vertaling van dit 'anti-stuk', waarmee Ionesco zich in de jaren vijftig rechtstreeks in de eredivisie van het absurde theater plaatste.

Voor een serie voorstellingen in mei en een tweede reeks in juni vond de groep een schitterende locatie in het centrum van de stad: het Lentelokaal van Galerie Café Leidse Lente aan de Haagweg. In een intieme setting kwam Ionesco's eenakter optimaal uit de verf. Pers en publiek genoten van theater zonder intrige en betekenis, maar met rake dialogen die de handeling in een dwingend ritme voortstuwen.

In De Kale Zangeres gaat de ongerijmdheid nooit ten koste van de humor. Die blijft op ieder moment aanwezig en krijgt bij Al Dente volop nadruk, tegen een functionele achtergrond zonder toeters en bellen. De Kale Zangeres is een reisvoorstelling en kan op aanvraag worden geboekt, ook buiten Leiden. Neem voor boekingen contact op via info@aldente.nl.

Van links naar rechts: Jasper Groos, Maaike Roovers, Iris de Loor, Bram Wildeman, Hannah Groos, Kees van Egmond.
Vijf van de zes Aldenters die in 1994 De Kale Zangeres speelden, kwamen naar hun opvolgers uit 2019 kijken. Hierboven de 'dubbelportretten', met Jos Nijhof op de plek van de afwezige Brian Fernandes (Mr.Smith).

Spel: Hannah Groos (Mrs. Smith), Kees van Egmond (Mr. Smith), Maaike Roovers (Mrs. Martin), Bram Wildeman (Mr. Martin), Iris de Loor (Mary, het dienstmeisje), Jasper Groos (Brandweercommandant). Scenografie: Jan de Graaff. Lichtontwerp- en techniek: Ben Albers, Henk van der Does. Technische ondersteuning en geluidstechniek: Bas Bonnet, Arnold van der Gugten, Saskia Iseard. Kostumering: Margreet Roorda. Voice-overs: Iris de Loor. Flyer en fotografie: Richtje Nijhof. Productie: Fiep Nijhof. Administratie: Annabel Nijhof. Vertaling en regie: Jos Nijhof. Speellijst: 15, 16, 17, 18 mei en 12, 13, 14, 16 juni 2019. Locatie: Galerie Café Leidse Lente, Haagweg 4 Leiden.