De Kersentuin 2013

"Een zeer genietbare voorstelling..."

Op een unieke locatie in het hart van de stad, het voormalige Weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht 17, speelde Al Dente in september 2013 een eigen bewerking van De Kersentuin, het laatste stuk van de grote Russische schrijver Anton Tsjechov (1860-1904).

De Kersentuin is het verhaal van twee werelden, dat van de oude, tot op de draad versleten aristocratie, en dat van de nieuwe generatie die het licht van de revolutie ziet gloren. Tsjechov zelf noemde De Kersentuin een komedie, waarmee hij de aanzet hoopte te geven tot een lichte speeltrant. Al Dente zette een sprankelende voorstelling neer, vol vaart en humor. Een lichtvoetige familiekroniek over belangen en idealen, over stilstand en vooruitgang, en over de onzekere belofte van een betere toekomst.

Met De Kersentuin keerde Al Dente na vier jaar terug naar het klassieke repertoire. De elf voorstellingen in het Weeshuis waren avond aan avond tot en met de allerlaatste stoel uitverkocht. Hoewel het publiek de weg naar het Weeshuis dus uitstekend wist te vinden, bleef het Leidsch Dagblad wat zuinig. De voorstelling werd als 'zeer genietbaar' gekwalificeerd, maar de recensent had het geheel graag wat 'schrijnender' gezien.

Staand van links naar rechts: Bart Verschoor, Fiep Nijhof, Liesbeth van den Berg, Kees van Egmond, Nadine Angenent, Bram Wildeman, Robbert Hilgeman. Zittend: Hannah Groos, Jasper Groos.
Ook de prachtige tuin van het Weeshuis deed mee in de voorstelling: in het derde bedrijf zag het publiek simultaan de handelende personages in de zaal en de feestvierende personages in de tuin.

Spel: Kees van Egmond (Jermolai Lopachin, zakenman), Nadine Angenent (Doenjasja, dienstmeisje), Bram Wildeman (Semjon Jepichodov, boekhouder), Robbert Hilgeman (Firs, huisknecht), Hannah Groos (Ljoebov Ranjevskaja, eigenares van een landgoed met kersentuin), Fiep Nijhof (Anja, haar dochter), Liesbeth van den Berg (Varja, haar pleegdochter), Jasper Groos (Leonid Gajev, haar broer), Bart Verschoor (Pjotr Trofimov, vroegere huisleraar van Ljoebovs overleden zoontje). Toneelbeeld: Jan de Graaff. Kostumering: Simone Jansen van ’t Laar, Margreet Roorda. Techniek: Ben Albers, Saco de Visser, Paul Zoutendijk m.m.v. Bas Bonnet, Daan Gerse, Marijn Rijken. Dansinstructie: Hakim Ziane. Affiche en flyer: Kiwico - vormgeving, Betse Schaap - beeld. Fotografie: Richtje Nijhof. Productie: Arnold Cunes. Bewerking en regie: Jos Nijhof. Speeldata: 5, 6, 7, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20 en 21 september 2013. Locatie: Het Weeshuis, Leiden.