Dwaallicht 2010

"Een subtiele theatergebeurtenis..."

Tegen kerst 2010 speelde Al Dente Dwaallicht, een dramatisering van de laatste novelle van Willem Elsschot. Een voorstelling over burgerfatsoen en vrijheidsdrang, over het misverstand tussen culturen, over vooroordelen en gastvrijheid.

Dwaallicht speelt zich af in 1938, maar is evengoed een verhaal van onze tijd en tegelijk een modern kerstverhaal – met ongastvrije herbergen, met drie reizigers op zoek naar een Maria en met sterren die al dan niet gunstig staan. Willem Elsschot overleed in 1960. Al Dente speelde Dwaallicht mede als afsluiting van het Elsschotjaar 2010. Als locatie werd een van de bovenzalen in het Leidse Scheltemacomplex gekozen.

Het unieke lichtplan en de 'dwarse' zaalopstelling droegen bij aan een bijzondere productie. Het Leidsch Dagblad roemde de voorstelling en sprak van 'een subtiele theatergebeurtenis'. Niet alleen de pers, maar ook het publiek liet zich niet onbetuigd: op de zondagmatinee na waren in zeer korte tijd alle voorstellingen tot op de laatste stoel uitverkocht.

Van links naar rechts: Bram Wildeman, Rienke Cunes, Lieuwe van der Weij, Kees van Egmond.
Voor het maken van de persfoto's naam fotograaf Marijn Rijken de spelers mee naar het schip De Liefde aan het Galgewater in Leiden. In de bittere decemberkou vond een gedenkwaardige fotoshoot plaats.

Spel: Rienke Cunes, Kees van Egmond, Lieuwe van der Weij, Bram Wildeman. Toneelbeeld: Jan de Graaff. Kostumering: Katherina Doxiadis, Margreet Roorda. Techniek: Ben Albers, Marijn Rijken, Martijn Salet, Saco de Visser. Geluidsmontage: Michiel van Poelgeest. Dansinstructie: Bart Janssen. Productie: Arnold Cunes. Fotografie: Marijn Rijken. Bewerking en regie: Jos Nijhof. Speeldata: 15, 16, 17, 18, 19, 22, 23 en 24 december 2010. Locatie: Scheltema, Leiden.