Gesprek Over Een Bleekscheet… 2020

"Aanstekelijk en komisch..."

In februari 2000 speelden Erik Basselier en Jasper Groos vier keer de kleine productie Gesprek over een Bleekscheet met een Lange Hals en een Belachelijke Hoed in een Volle Lijn 16 op een Bloedwarme Middag, gebaseerd op Exercices de Style - 99 variaties op één anekdote - van de Fransman Raymond Queneau.

Op 4 november 1999 had Al Dente reeds een 'pilot-versie' van Gesprek over een Bleekscheet opgevoerd tijdens een poëziefestival in het Leidse LAK-theater. De productie hield ongeveer het midden tussen komedie en cabaret. Een op zichzelf volstrekt onbeduidend verhaaltje vormde de basis van de ruim één uur durende voorstelling.

De anekdote van de 'bleekscheet' met zijn vreemde uiterlijk en zijn knorrige gedrag werd in ruim dertig variaties door de twee acteurs verteld en vormgegeven. Het Leidsch Dagblad noemde de voorstelling 'aanstekelijk en komisch'. Van bewerker en regisseur Jos Nijhof werd gezegd: 'Met zijn eigen groep Al Dente bereikt hij resultaten die je sommig professioneel toneel ook toewenst.'

Jasper Groos en Erik Basselier
Ontwerper en illustrator Joost Swarte voegde aan de 99 stijloefeningen van Queneau al tekenend een honderdste variatie toe. Klik op de afbeelding.

Spel: Erik Basselier, Jasper Groos. Toneelbeeld en kostumering: Margreet Roorda. Techniek: Ben Albers, Jessica Brachter, Kees van Egmond m.m.v. Bas van Duijn, Maarten van Kampen, Arjan van der Vegte. Affiche en flyer: Paula Ketz. Bewerking en regie: Jos Nijhof. Speeldatum: 4 november 1999 (poëziefestival). Locatie: LAK-theater, Leiden. Speeldata: 12, 18 en 19 februari 2000. Locatie: theater De Ware Liefde, Leiden.