Hamlet 2003

"Verrassend professioneel en behoorlijk eigenwijs..."

Met vier nieuwe namen op de speellijst en voor acht volledig uitverkochte zalen speelde Al Dente in maart-april 2003 een drie uur durende Hamlet. Jos Nijhof voegde Shakespeare's klassieker naar de wensen van Al Dente en beoogde vooral de inzichtelijkheid in het drama te vergroten.

De oorspronkelijke bezetting van het stuk werd uitgekleed tot een kern van acht spelers, met veel dubbelrollen, waardoor de aandacht zich kon richten op de constructie van het drama. Geheel in de Al Dente-geest bleven de toeschouwers zich bewust van het feit dat er toneel werd gemaakt, en bleef men als het ware dicht op de huid van de acteurs zitten. Kennelijk wist Al Dente met deze 'transparante' speelwijze pers en publiek te overtuigen.

De toegezwaaide lof was groot. 'Verrassend professioneel en behoorlijk eigenwijs,' oordeelde het universitaire weekblad Mare. Het Leidsch Dagblad sprak van ‘een zorgvuldig gemonteerde voorstelling' en noteerde dat ‘de spelers van Al Dente door de jaren heen steeds beter zijn geworden'. Het Leids Nieuwsblad tot slot noemde de voorstelling ‘sfeervol, krachtig, hilarisch en tragisch tegelijk' en roemde vooral de titelrol van Jasper Groos: 'zeer innemend en overtuigend'.

Staand, van links naar rechts: Maaike Schellekens, Jasper Groos, Erik Basselier, Kees van Egmond, Bram Wildeman, Marije Gaemers. Zittend, van links naar rechts: Martijn van der Linde, Jos Nijhof. Op de foto ontbreekt Robbert Hilgeman.
Regisseur Jos Nijhof en acteur Jasper Groos (Hamlet) in conclaaf tijdens een van de laatste repetities

Spel: Erik Basselier (Claudius), Kees van Egmond (Polonius, Doodgraver, Osrick), Marije Gaemers (Ophelia, Doodgraver, Edelman), Jasper Groos (Hamlet), Robbert Hilgeman (Rosencrantz, Toneelspeler, Fortinbras, Priester, Edelman), Martijn van der Linde (Horatio, Toneelspeler), Maaike Schellekens (Gertrude), Bram Wildeman (Laertes, Guildenstern, Toneelspeler, Legerkapitein). Toneelbeeld: Jan de Graaff. Kostumering: Margreet Roorda. Techniek: Ben Albers, Henk van der Does, Jessica Brachter, Arnold Cunes, Kees van Egmond. Stofstyling: Liesbeth de Graaff. Affiche en flyer: Quirijn Schuur. Bewerking en regie: Jos Nijhof. Speeldata: 20, 21, 22, 27 en 28 maart; 3, 4 en 5 april 2003. Locatie: theater De Ware Liefde, Leiden.