Ik zit hier op een stoel 2020

"De acteurs weten uitstekend wat ze aanmoeten met dergelijk materiaal..."

Om het publiek in de coronamaanden iets te bieden en het eigen theaterhart kloppend te houden, lanceerde Al Dente in september 2020 een alternatief absurdistisch anderhalvemeterplan. Twaalf spelers stortten zich in groepjes van drie op de wondere wereld van de Russische absurdist Daniil Charms (1905-1942).

Regisseur Jos Nijhof maakte een theatrale bloemlezing uit diens oeuvre waaraan zelfs woorden als absurd, grimmig en onzinnig niet volledig recht deden. Ik zit hier op een stoel was een eerbetoon aan deze vergeten literator in de vorm van een uniek theateravontuur.

De voorstellingenreeks vond plaats in drie weekends op verschillende buitenlocaties in Leiden en Leiderdorp. De toeschouwers werden opgedeeld in vier groepen, met stoelen op anderhalve meter afstand. De spelerstrio's kwamen bij elke groep langs om hun eigen voorstelling van circa 20 minuten te geven en trokken dan weer verder naar het volgende kwart van het publiek. Door deze opzet en parallelle maatregelen was Ik zit hier op een stoel gegarandeerd coronaproof. Pers en publiek reageerden enthousiast en spraken vol lof over de voorstelling die Al Dente weer eens toonde in z'n goed zittende, meest ongerijmde, bruisend energieke spelerstenue.

Van links naar rechts: Bram Wildeman, Rienke Cunes, Luke van Dongen, Suzanne Koonen, Pol Juffermans, Kees van Egmond, Robbert Hilgeman, Ernst Diek, Lieuwe van der Weij, Hannah Groos, Daniëlle van Dongen, Maaike Roovers.
Impressie van een van de vier speelvelden in De Houtkamp in Leiderdorp. Foto J.P. Kranenburg.

Spel: Rienke Cunes, Ernst Diek, Daniëlle van Dongen, Luke van Dongen, Kees van Egmond, Hannah Groos, Robbert Hilgeman, Pol Juffermans, Suzanne Koonen, Maaike Roovers, Lieuwe van der Weij, Bram Wildeman. Kostumering: Daniëlle van Dongen, Simone Jansen van ’t Laar, Margreet Roorda. Beeldbewerking decor: Richtje Nijhof. Affiche en flyer: Kiwico / Quirijn Schuur. Technische ondersteuning: Ben Albers, Henk van der Does, Jan de Graaff, Arnold van der Gugten. Fotografie: Arnold van der Gugten. Productie en logistiek: John van der Blom, Arnold Cunes. Concept, tekstbewerking en regie: Jos Nijhof. Speellijst: 3, 4, 5, 10, 11, 12, 17, 18, 19 september 2020. Locaties: Tuin van de Smid, Leiden; Hortus Botanicus, Leiden; Park De Houtkamp, Leiderdorp.