Mariken van Nieumeghen 2014

"De spelers brengen de personages bruisend tot leven..."

In 2014 bestond Al Dente 20 jaar. Het kroonjaar werd gevierd met een moderne bewerking van het laat-middeleeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen, door Al Dente gepresenteerd als: Een mirakels verhaal over een verduveld mooie meid.

Toneel, maar ook toneel-in-toneel en toneel-over-toneel, met een cast van tien acteurs, een mix van vertrouwd en nieuw talent, en met meer of minder herkenbare snippers uit 20 jaar Al Dente-historie. Voor het eerst betrok Al Dente Het Leidse Volkshuis aan de Apothekersdijk in Leiden. De theaterzaal werd op een verrassende manier ingericht: met het publiek rondom, min of meer zoals het toneelvermaak was vormgegeven op markten en pleinen aan het eind van de Middeleeuwen.

Mariken van Nieumeghen is een verhaal van zonde en vergeving: God en Maria zijn alomtegenwoordig en priesters, pastoors, gebed en boetedoening zijn nooit ver weg. Wat Al Dente wilde laten zien, naast het oneindige plezier dat toneelmaken aan spelers en publiek kan verschaffen, is dat Mariken ons ook zonder die religieuze laag wel degelijk iets te vertellen heeft. Er is immers nog steeds heel weinig af te dingen op vrede, liefde en begrip...

Van links naar rechts: Rienke Cunes, Kees van Egmond, Bart Verschoor, Jasper Groos, Fiep Nijhof, Liesbeth van den Berg, Bram Wildeman, Iris de Loor, Martijn van der Linde, Robert van Ruiten.
De tien acteurs in Mariken van Nieumeghen bij het slotapplaus op kerstavond 2014.

Spel: Iris de Loor (Iris, Mariken), Fiep Nijhof (Fiep, Mariken), Liesbeth van den Berg (Liesbeth, Mariken), Jasper Groos (Jasper, stamgast, Geräuschmacher), Martijn van der Linde (Martijn, meneer, stamgast, God), Robert van Ruiten (Robert, stamgast, passant), Bram Wildeman (Bram, stamgast, Masscheroen), Kees van Egmond (Kees, oom Gijsbrecht, ober), Rienke Cunes (Rienke, tante Gertrude, Maria, paus), Bart Verschoor (Bart, Moenen). Toneelbeeld: Jan de Graaff. Kostumering: Simone Jansen van ’t Laar, Margreet Roorda. Lichtontwerp: Ben Albers, Jan de Graaff. Techniek m.m.v. Bas Bonnet, Daan Gerse, Paul Zoutendijk. Affiche en flyer: Simone Jansen van 't Laar. Fotografie: Richtje Nijhof. Administratie: Annabel Nijhof. Productie: Arnold Cunes. Bewerking en regie: Jos Nijhof
Speeldata: 10, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20, 21, 23 en 24 december 2014.
Locatie: Het Leidse Volkshuis, Leiden.