Naar Amerika! 2012

"Een belevenis..."

In oktober-november 2012, in de periode waarin Amerika voor een tweede termijn van Barack Obama koos, speelde Al Dente Naar Amerika!, een theatermontage gebaseerd op Accordeonmisdaden (Accordion Crimes) van de Amerikaanse schrijfster Annie Proulx. Een kaleidoscoop van verhalen over het lot van Europese en Mexicaanse immigranten in Amerika.

In de bewerking van Al Dente verplaatsten de acteurs zich in een groot deel van de personages uit de roman. Van de Siciliaanse accordeonbouwer die in New Orleans zijn geluk beproeft, tot de drie Duitsers die ergens in Iowa een eigen kolonie stichten, tot de Mexicaanse dromer die het niet verder brengt dan bordenwasser in een Texaans achterafcafé.

Gelukzoekers die net als hun soortgenoten in onze dagen een nieuw, beter bestaan hopen op te bouwen. Met Naar Amerika! keerde Al Dente na drie jaar terug in De Ware Liefde. Het merendeel van de voorstellingen raakte uitverkocht. Het Leidsch Dagblad was zeer positief en noemde de voorstelling 'een belevenis'.

Staand van links naar rechts: Bram Wildeman, Rienke Cunes, Kees van Egmond. Zittend: Maaike Roovers, Hannah Groos, Lieuwe van der Weij.
Een moment uit het repetitieproces voor Naar Amerika! Met Bram Wildeman, Maaike Roovers, Hannah Groos en Kees van Egmond.

Spel: Rienke Cunes, Hannah Groos, Kees van Egmond, Maaike Roovers, Lieuwe van der Weij, Bram Wildeman. Toneelbeeld: Jan de Graaff. Kostumering: Simone Jansen van ’t Laar, Margreet Roorda. Lichtontwerp: Ben Albers, Henk van der Does, Saco de Visser. Techniek m.m.v. Bas Bonnet, John van Dellen, Daan Gerse, Jona Hofman, Paul Zoutendijk. Dansinstructie: Hakim Ziane. Beeld- en geluidsmontage: Kees van Egmond, Lieuwe van der Weij. Affiche en flyer: Eline Jetten - ontwerp, Kiwico - vormgeving. Fotografie: Richtje Nijhof. Productie: Arnold Cunes. Bewerking en regie: Jos Nijhof. Speeldata: 24, 25, 26 en 27 oktober; 2, 3, 4, 7, 8, 9 en 10 november. Locatie: De Ware Liefde, Leiden.