Odysseus, Misdadiger 2016

"Een drama van allure..."

Na twintig jaar komt Odysseus terug op het eiland Ithaka. Hij herkent zijn land niet meer en zijn land herkent hem niet meer. De oorlog heeft diepe wonden geslagen en de tijd heeft zijn tol geëist. Zowel de achterblijvers als de teruggekeerde held zijn in verwarring. Is er een toekomst voor de thuiskomer? Of zijn er oorlogen waaruit zelfs de allerdappersten zich maar beter terug kunnen trekken?

In het najaar van 2016 speelde Al Dente voor een recordaantal bezoekers Odysseus, Misdadiger (Odysseus, Verbrecher), een 'thuiskomst-drama' van de Oostenrijkse auteur Christoph Ransmayr (1954). Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in Dortmund, in het kader van Ruhrgebied Culturele hoofdstad van Europa 2010 en beleefde dankzij Al Dente zijn Nederlandse première.

Door onvoorziene bouwtechnische omstandigheden kon Al Dente de reeks voorstellingen niet spelen in het voormalige Natuurhistorisch Museum in Leiden, maar moest worden uitgeweken naar de thuisbasis, theater De Ware Liefde. De publieksreacties waren er niet minder enthousiast om. 'Indrukwekkend' was het woord dat na afloop het vaakst gehoord werd. 'Met helder spel maakt Al Dente het verhaal tot een drama van allure,' meende het Leidsch Dagblad in een recensie die in de staart óók nog enig venijn bezat.

Bovenste rij, van links naar rechts: Lieuwe van der Weij, Rienke Cunes, Jasper Groos, Maaike Roovers, Luke van Dongen. Onderste rij: Martijn van der Linde, Bram Wildeman, Bart Verschoor, Fiep Nijhof, Hannah Groos.
Tijdens de tweejaarlijkse MidnightWalk, op vrijdag 26 augustus 2016, speelden Hannah Groos en Jasper Groos op de Oude Vest in Leiden delen uit de openingsdialoog van Odysseus, Misdadiger.

Spel: Jasper Groos (Odysseus), Hannah Groos (Athene, Eurykleia), Bram Wildeman (Eumaios, Antinoos), Bart verschoor (Philotios, Eurymachos), Lieuwe van der Weij (Melanthos, Amphinomos), Luke van Dongen (Telemachos), Maaike Roovers (Penelope), Martijn van der Linde (Koorleider), Rienke Cunes (Eerste Koorlid), Fiep Nijhof (Tweede Koorlid). Toneelbeeld: Jan de Graaff. Kostumering: Simone Jansen van ’t Laar, Margreet Roorda. Lichtontwerp en techniek: Ben Albers, Henk van der Does m.m.v. John van der Blom, Paul Zoutendijk. Attributen: Jos Nijhof, Margreet Roorda, Metaalvakschool Nieuwkoop. Affiche en flyer: Kiwico / Quirijn Schuur. Fotografie: Richtje Nijhof. Administratie: Annabel Nijhof. Productie: Arnold Cunes, Kees van Egmond. Bewerking en regie: Jos Nijhof. Speellijst: 28, 29 oktober; 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 18, 19 november 2016. Locatie: theater De Ware Liefde, Leiden.