Oresteia 2022

"Prachtig spel..."

In september 2022, bij de start van het nieuwe culturele seizoen, kon eindelijk de grootschalige voorstelling Oresteia plaatsvinden. De speellocatie was Begraafplaats Groenesteeg, de plek waar Al Dente in 2017 reeds te zien was met de verhalencollage Spookhazen.

Oresteia, 'de moeder aller tragedies' werd geschreven in 458 v.Chr. door Aischylos, de oudste van de grote Griekse treurspeldichters. Het is het verhaal van koningszoon Orestes die terugkeert naar zijn stad om de moord op zijn vader te wreken. Wraak schreeuwt immers onophoudelijk om wraak. In een poging die keten te doorbreken is de democratie uitgevonden en Oresteia bevat als het ware de kiem van ons - overigens wankele - democratisch stelsel.

Jos Nijhof zorgde voor een bewerking en een regieconcept die ruimte boden aan lichtheid en relativering. Oresteia werd een enerverende belevenis waarvoor alle kaarten ruim een week vóór de première al waren uitverkocht. De reacties waren ronduit overweldigend, zoals ook bijkt uit het gastenboek waar velen hun ervaring deponeerden. Het Leidsch Dagblad sprak van 'een feestje op de begraafplaats, zij het vol bloed en moordlust' en constateerde een verbinding naar de oorlog in Oekraïne.

Staand, v.l.n.r.: Bart Verschoor (koor), Iris de Loor (Kassandra, Elektra), Suzanne Koonen (koor), Ernst Diek (koorleider), Maaike Roovers (koor), Lieuwe van der Weij (Aigisthos, Pythia), Hannah Groos (Klytaimnestra, Athene); zittend: Jasper Groos (Agamemnoon, Kilissa, Apollo), Luke van Dongen (Orestes).
Begraafplaats Groenesteeg Leiden in de winter: het wagenkeerpunt aan de kant van de Zijlsingel, voor de tweede keer speellocatie voor Al Dente.

Spel: Ernst Diek (koorleider), Bart Verschoor (koor), Maaike Roovers (koor), Suzanne Koonen (koor), Hannah Groos (Klytaimnestra, Athene), Lieuwe van der Weij (Heraut, Aigisthos, Pythia), Jasper Groos (Agamemnoon, Kilissa, Apollo), Iris de Loor (Kassandra, Elektra), Luke van Dongen (Orestes). Scenografie: Jan de Graaff. Lichtontwerp en -techniek: Ben Albers, Marijn Rijken m.m.v. Saco de Visser. Technische ondersteuning en geluidstechniek: Arnold van der Gugten m.m.v. Bas Bonnet. Muziek: Michiel van Poelgeest. Fotografie: Richtje Nijhof. Kostumering: Daniëlle van Dongen, Simone Jansen van ’t Laar, Margreet Roorda. Affiche en flyer: Maria van Lieshout. Productie en logistiek: John van der Blom. Bewerking en regie: Jos Nijhof. Speellijst: 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10, 15, 16, 17 september 2022. Locatie: Begraafplaats Groenesteeg Leiden.