Paviljoen Sentimento 2023

"Al Dente maakt er een feestje van."

In het voorjaar van 2023 speelde Al Dente een unieke productie voor de kleine zaal. Paviljoen Sentimento, een voorstelling op basis van verhalen en gedichten van Herman Pieter de Boer, beleefde op donderdag 25 mei zijn première in Theater De Generator aan de Middelstegracht in Leiden.

Herman Pieter de Boer (1928-2014) schreef onge­veer 40 boeken en minstens 700 liedjes. Bekend is hij onder meer van hits als Oh Waterlooplein, Laat me, Visite, Op een onbewoond eiland en Annabel.  Bij Al Dente passeerde hij vooral als schrijver van korte verhalen.

Regisseur Jos Nijhof vond in vrijwel alle bundels die De Boer sinds De vrouw in het maanlicht (1973) schreef geschikt materiaal om te bewerken voor een avondvullende toneel­voorstelling met zes acteurs. Soms een compleet verhaal, soms een deel daarvan, soms niet meer dan een paar losse zinnen.

Vergeleken met de grootschalige voorstelling Oresteia (september 2022) was Paviljoen Sentimento klein en intiem. De personages stelden mensen voor die iedereen overal kan tegenkomen: bij een bushalte, aan een tafeltje verderop in een café, aan de overkant van een meertje. Realistisch, en tegelijk magisch; humoristisch, maar soms ook tragisch: zo kon Paviljoen Sentimento het beste worden omschreven.

Het publiek toonde zich enthousiast, het Leidsch Dagblad roemde de acteerprestaties en vatte de voorstelling bondig samen in slechts twee woorden: ‘een feestje’. In september beleefde Paviljoen Sentimento een inhaalprogramma met nog eens drie voorstellingen, nadat in mei de serie niet afgemaakt kon worden door een verkeersongeluk met een van de spelers. De reprise trok opnieuw veel publiek en vormde een smakelijke kers op de taart.

De cast van Paviljoen Sentimento. Robbert Hilgeman, Christine Arentshorst, Lieuwe van der Weij, Hannah Groos, Wim de Rue, Maaike Roovers.
Op woensdag 21 juni gaf Al Dente andermaal acte de présence tijdens de Midzomernacht in de Leidse Hortus Botanicus. Gespeeld werd een kleine bloemlezing uit Paviljoen Sentimento, zes keer voor een ‘bomvolle zaal’.

Spel: Christine Arentshorst, Hannah Groos, Robbert Hilgeman, Maaike Roovers, Wim de Rue, Lieuwe van der Weij. Scenografie: Jan de Graaff. Lichtontwerp en -techniek: Ben Albers, Marijn Rijken. Geluidsontwerp en -techniek: Arnold van der Gugten m.m.v. Bas Bonnet. Fotografie: Richtje Nijhof. Kostumering: Margreet Roorda m.m.v. Simone Jansen van ‘t Laar. Affiche en flyer: kiwico, Quirijn Schuur. Productie en logistiek: John van der Blom. Samenstelling en regie: Jos Nijhof. Speellijst: 24, 25, 26, 27, 31 mei; 1, 2, 3, 8, 9 juni; 28, 29, 30 september 2023. Locatie: Theater De Generator, Leiden.