Spookhazen & Ander Gespuis 2017

"Typisch Al Dente..."

In augustus-september 2017 speelde Al Dente Spookhazen & Ander Gespuis, een collage van volkse vertellingen uit de Lage Landen. Spookhazen is een eerbetoon aan de eeuwenoude verteltraditie in Nederland en Vlaanderen. Een levend boek vol vertellingen en anekdotes over mysterieuze hazen, boosaardige kabouters, jongens die uit de hemel komen vallen en over gloeiende treinen met mensen zonder hoofden.

Artistiek leider Jos Nijhof plakte een brede selectie van teksten aan en door elkaar tot een bonte collage en diende ze op in een onversneden vorm, niet verkleuterd en versuikerd, en steeds vanuit een unieke, 'aldenteske' invalshoek.

Zo'n negenhonderd bezoekers kwamen kijken naar Spookhazen & Ander Gespuis op een wel zeer bijzondere locatie: begraafplaats Groenesteeg in Leiden. Ook al was er nogal wat kou en nattigheid: de tribunes zaten vol. Het Leidsch Dagblad roemde de slimme montage, de vaart en het spelplezier van de voorstelling. Ook het universiteitsblad Mare prees de humor en het hoge tempo en herkende de krokante, frisse aanpak waar Al Dente inmiddels het patent op lijkt te hebben.

Boven van links naar rechts: Robbert Hilgeman, Lieuwe van der Weij, Liesbeth van den Berg, Kees van Egmond; onder: Hannah Goos, Jasper Groos, Maaike Roovers, Bram Wildeman.
Tijdens het LIFF (Leiden International Film Festival) werkten zes Spookhazen-acteurs mee aan een bijzonder project: het verzorgen van live dialogen bij de animatiefilm Fantastic Planet (René Laloux, met tekeningen van Roland Topor). Klik op de foto voor een verslag in het Leidsch Dagblad.

Spel: Liesbeth van den Berg, Kees van Egmond, Hannah Groos, Jasper Groos, Robbert Hilgeman, Maaike Roovers, Lieuwe van der Weij, Bram Wildeman. Toneelbeeld: Jan de Graaff. Lichtontwerp en -techniek: Ben Albers, Henk van der Does m.m.v. Paul Zoutendijk. Geluid: Bas Bonnet. Decor en attributen: Jos Nijhof m.m.v. Margreet Roorda, Richtje Nijhof. Kostumering: Simone Jansen van ’t Laar, Margreet Roorda; grime m.m.v. Dorte Kramers. Affiche en flyer: Caroline Weber, Kiwico / Quirijn Schuur. Fotografie: Didier Hoogeveen, Richtje Nijhof. Administratie: Annabel Nijhof. Productie: Fiep Nijhof, Bart Verschoor. Concept en regie: Jos Nijhof. Speellijst: 31 augustus; 1, 2, 7, 8, 9, 10, 13, 14, 15 en 16 september 2017. Locatie: Begraafplaats Groenesteeg, Leiden