Topor 2005

"Kan zich met menig professioneel gezelschap meten..."

Topor is een theatercollage gebaseerd op teksten van de Franse tekenaar, schilder, schrijver en acteur Roland Topor (1938-1997). Met zijn 'zwarte' cartoons en zijn bizarre verhalen, romans en toneelteksten past Roland Topor perfect in de traditie van het Franse surrealisme - een traditie waarmee Al Dente eerder al had aangetoond uitstekend uit de voeten te kunnen.

In november werd Topor negen keer gespeeld, als vanouds in De Ware Liefde. Het toneelbeeld, een 'muur' van stoelen in allerlei standen, maakte de toeschouwer al bij binnenkomst duidelijk dat hier de wereld op z'n kop werd gezet.

Aan pers en publiek ontlokte de voorstelling enorme bijval. Het universitaire weekblad Mare wees andermaal op het professionele karakter van de groep: '... een zichtbaar hecht en enthousiast gezelschap dat zich met menig professionele toneelgroep kan meten'. Ook het Leidsch Dagblad accentueerde de teamgeest: 'De acteurs zijn een hecht team dat Topors absurdisme, tragiek en angst subtiel en overtuigend overbrengt'.

Van links naar rechts: Maaike Schellekens, Erik Basselier, Jasper Groos, Bram Wildeman, Hannah Groos.
"... bizarre vermenging van hilariteit en angstige gekte, neurose en zwartgalligheid." (Mare)

Spel: Erik Basselier, Hannah Groos, Jasper Groos, Maaike Schellekens, Bram Wildeman. Productie: Kees van Egmond. Toneelbeeld: Jan de Graaff. Kostumering: Margreet Roorda. Techniek: Ben Albers, Kees van Egmond, Arnold van der Gugten, Marijn Rijken. Affiche en flyer: QDsign, Quirijn Schuur. Bewerking en regie: Jos Nijhof. Speeldata: 10, 11, 12, 17, 18, 19, 24, 25 en 26 november 2005. Locatie: theater De Ware Liefde, Leiden.