WareNar 2006

"De beste amateurspelers van het Leidse..."

In het Rembrandtjaar 2006 richtte Al Dente zijn aandacht op Rembrandts tijdgenoot P.C. Hooft. Acht acteurs speelden de komedie WareNar met als ondertitel: een onwaarschijnlijk relaas over een echte dwaas. In een zeer vrije bewerking werd de handeling verplaatst van Amsterdam naar Leiden en passeerden tientallen Leidse plaatsen en omstandigheden de revue. En natuurlijk was de voertaal het Leidse dialect.

Om deze speciale WareNar-versie in de geboortestad van de schilder dicht bij de Leidenaars te brengen, gaf Al Dente de laatste drie - overigens volledig uitverkochte - voorstellingen in De Waag, het fraaie, neo-classicistische pand aan de Leidse Aalmarkt.

Het Leidsch Dagblad zag '... fraai slapstickachtig bewegingsspel' en het universitaire weekblad Mare sprak van een '... mooie voorstelling zonder effectbejag of platvloersheid' en prees andermaal het hoge niveau van de acteurs: '... Al Dente [heeft] weer bewezen over de beste amateurspelers van het Leidse te beschikken'.

Bovenste rij, van links naar rechts: Bram Wildeman, Jos Nijhof, Martijn van der Linde, Maaike Schellekens. Onderste rij van links naar rechts: Robbert Hilgeman, Jasper Groos, Hannah Groos, Erik Basselier.
De laatste drie voorstellingen speelde Al Dente in De Waag aan de Aalmarkt in Leiden. Ook in 2009 (Faƫton) en 2011 (De Blegeurmaker) was De Waag de speellocatie.

Spel: Erik Basselier (Warenar), Hannah Groos (Reym), Jasper Groos (Lekker), Robbert Hilgeman (Ritsert), Martijn van der Linde (Rijkert), Jos Nijhof (Casper), Maaike Schellekens (Geertrui), Bram Wildeman (Teeuwes). Productie: Kees van Egmond. Toneelbeeld: Jan de Graaff. Kostumering: Liesbeth de Graaff, Merel de Graaff, Margreet Roorda. Techniek: Ben Albers, Kees van Egmond, Arnold van der Gugten, Marijn Rijken, Martijn Salet, Saco de Visser. Affiche en flyer: QDsign, Quirijn Schuur. Bewerking en regie: Jos Nijhof. Speeldata: 16, 17, 18, 22, 23, 24 en 25 november 2006. Locatie: theater De Ware Liefde, Leiden. Speeldata: 7, 8 en 9 december. Locatie: De Waag, Leiden.